lauantai 9. tammikuuta 2021

OPINTOLAINAVÄHENNYS JA AJANPIDENNYS

 

Opintolainavähennys

Jos nostat opintolainaa korkeakoulututkinto-opintojesi aikana ja suoritat tutkinnon määräajassa, voit saada opintolainavähennyksen.

Opintolainavähennys on verovähennys. Kun lyhennät opintolainaasi pankille, maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja. Opintolainavähennys koskee vain korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat aloittaneet ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintonsa ennen 1.8.2014.

Kuka voi saada opintolainavähennyksen?

Voit saada opintolainavähennyksen, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • olet aloittanut ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintosi ennen 1.8.2014
  • suoritat tutkinnon määräajassa ja
  • sinulla on opintolainaa yli 2 500 euroa.

Vähennykseen oikeuttavia tutkintoja ovat:

  • alempi tai ylempi korkeakoulututkinto
  • ammattikorkeakoulututkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

Voit saada vähennyksen vain ensimmäisestä tutkinnosta, jonka suorittamisen olet aloittanut 1.8.2005–31.7.2019. Jos olet aloittanut tutkinnon suorittamisen 1.8.2019 tai sen jälkeen, opintolainavähennystä ei voida myöntää.

Alemmasta korkeakoulututkinnosta voit saada opintolainavähennyksen vain, jos sinulla on opinto-oikeus pelkästään alempaan korkeakoulututkintoon.

Saat yleensä päätöksen opintolainavähennyksestä automaattisesti tutkinnon suorittamisen jälkeen. Jos olet suorittanut korkeakoulututkinnon ulkomailla, sinun pitää ilmoittaa siitä Kelalle.

Voit arvioida laskurin avulla, voitko saada opintolainavähennystä.

Tutkinto on suoritettava määräajassa

Voit saada opintolainavähennyksen vain, jos suoritat tutkintosi määräajassa. Määräaika riippuu siitä, mitä tutkintoa suoritat.

Kela laskee, että opiskeluaikasi alkaa sen lukukauden alusta, jolloin olet ottanut vastaan ensimmäisen opiskelupaikkasi missä tahansa korkeakoulussa. Opintojen lasketaan alkavan

  • 1.1. aina, kun ensimmäinen opiskelupaikka on kevätlukukaudella (1.1.–31.7.) alkavaan koulutukseen
  • 1.8. aina, kun ensimmäinen opiskelupaikka on syyslukukaudella (1.8.–31.12.) alkavaan koulutukseen.

Opiskeluaika päättyy sen lukukauden viimeiseen päivään, jonka aikana suoritat tutkinnon. Opintojen lasketaan päättyvän

  • 31.7. aina, kun suoritat tutkinnon kevätlukukauden aikana (1.1.–31.7.)
  • 31.12. aina, kun suoritat tutkinnon syyslukukauden aikana (1.8.–31.12.).

Opiskeluaikaan kuuluvat myös ne lukukaudet, jolloin olet ilmoittautunut poissa olevaksi tai opintosi ovat keskeytyneet.

Alempi + ylempi korkeakoulututkinto tai pelkkä ylempi korkeakoulututkinto: määräaika = tavoiteaika + enintään kaksi lukuvuotta.

Opintolainavähennykseen oikeuttavaa määräaikaa voidaan pidentää 0,5 lukuvuodella, jos opiskelija suoritti korkeakoulututkinnon syyslukukaudella 2020 (1.8. – 31.12.2020) ja valmistuminen viivästyi koronaepidemian takia.

Kela lähettää maalis-huhtikuussa 2021 hylkäävän päätösehdotuksen kaikille niille syyslukukaudella 2020 valmistuneille opiskelijoille, joiden opiskeluaika ylitti opintolainahyvitykseen tai -vähennykseen oikeuttavan määräajan. Jos valmistuminen viivästyi koronaepidemian takia, opiskelija voi pyytää Kelaa käsittelemään asian uudelleen. Uudelleenkäsittelypyynnössä opiskelija ilmoittaa, mitä tutkinnon suorittamiseksi vaadittavia opintoja hänellä jäi kevätlukukaudella 2020 (1.1.–31.7.2020) suorittamatta ja miten koronaepidemia vaikutti siihen, että ne jäivät suorittamatta.

Koronaepidemian aiheuttama opintojen viivästyminen voidaan ottaa huomioon myös silloin, kun opiskelija on siirtänyt korkeakouluopintojensa aloittamista koronaepidemian vuoksi. Tämä koskee opiskelijaa, joka on saanut ensimmäisen opiskeluoikeutensa tutkinto-opintoihin syyslukukaudella 2020 tai kevätlukukaudella 2021 alkavaan koulutukseen, mutta joka aloittaa opintonsa vasta myöhemmin koronaepidemian vuoksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti