maanantai 16. toukokuuta 2016

DAISY-KUUNTELULAITTEET

Daisy-kuuntelulaitteita on tietoni mukaan käytössä ainakin neljänlaisia. Sen lisäksi daisy-äänikirjoja voi tietääkseni kuunnella tietokoneelta Celia-kirjastosta suoratoistona.

Vanhin käytössä oleva Daisy kuuntelulaite on nimeltään Viktor, jonka nimen se myöskin kertoo aina ensimmäiseksi, kun avaa laitteen. Tämä Viktor on niin sanottu karvalakkimalli, jossa on mahdollisimman vähän painikkeita. Tällä Viktorilla voidaan kuunnella ainoastaan ja vain Daisy-levykkeitä.
Viktorista on nykyisin käytössä myös kehittyneempi malli, jossa on myös muistitikkutallennus, joten tähän malliin voi ladata kirjoja levykkeiden lisäksi myös muistitikulle.

Ainoastaan kirjojen lataukseen Celiasta tietokoneella on käytössä kaksi eri hiukan erimallista pienempää kuuntelulaitetta. Vanhempi on nimeltään Stremer ja uudempi Linio Pocket. Kirjoja voidaan Pocketiin ladata joko johdon avulla tietokoneesta tai sitten suoraan muistitikulle. Omasta mielestäni tuo muistitikulle lataaminen on yksinkertaisempaa ja nopeampaa.

Celia ei vastaa Daisy-soittimien tai muiden kuuntelulaitteiden hankinnasta, jakelusta, huollosta tai käytön ohjeistuksesta, vaan tarvitsijat saavat niitä apuvälineinä terveydenhuollon kautta tai Näkövammaisten liiton Daisy-palvelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti