KOTI


ASUNNON MUUTOSTYÖT

Kunnan on korvattava vaikeavammaiselle henkilölle asunnon muutostöistä aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, jos henkilö niitä välttämättä tarvitsee suoriutuakseen tavanomaisista elämäntoiminnoista.

Muutostöiden välttämättömyys tulee arvioida vaikeavammaisen henkilön tarpeista lähtien.
Asunnon muutostöiksi luetaan myös muutostöiden suunnittelu ja esteiden poistaminen asunnon välittömästä läheisyydestä, kuten pihalta ja kerrostalojen porrashuoneista. Itse siinä kerrostalossa, jossa asun esm. rappuihin on kiinnitetty mustat reunat, osoittamaan mistä kohdin askelma päättyy.
Korvattavia asunnon muutostöitä on esm. valaistusmuutokset. Tarvitessasi sellaista apua asuntoosi, ota yhteyttä keskussairaalan kuntoutusohjaajaan, joka laatii asuntoosi valaistussuunnitelman, jos olet sen tarpeessa. Itselläni on valaistusta lisätty keittiöön tiskipöydän, ja apupöydän/lieden läheisyyteen, eteiseen, kylpyhuoneeseen, ja valolista vaatekaappien yläpuolelle avustamaan vaatteiden hakemista.
(Lähde Näkövammaisen palveluopas 2015)

AIRUT JA MUUT LEHDET

Liittyessäsi jäseneksi saat jäsenetuna myös näkövammaisten jäsenlehden Airuen. Airut lehteä on mahdollista saada monella eri tavalla julkaistuna. Voit valita itellesi sopivan muodon jo liittyessäsi.
Airut lehti ilmestyy isoteksti lehtenä, eli lehtenä, jossa kirjoitus on suurempaa kuin muissa lehdissä. Samoin Daisy-äänilehtenä, jota voit kuunnella daisy-kuuntelulaitteessa. Voit kuunnella Airut lehteä myös Luetus-julkaisuna haettuna tiedonhallintapalvelun sivuilta, sekä pistekirjoitusversiona.
Tiedonhallintapalvelun sivuilta on mahdollisuus hakea itselleen kuunneltavaksi monia muitakin lehtiä, niin sanoma- kuin aikakauslehtiäkin, niitä on tällä hetkellä todella laaja valikoima.Tällä hetkellä sanomalehtiä on kuunneltavissa viitisenkymmentä, ja aikakauslehtiä 35.Tällöin sinulla täytyy tietenkin olla tietokone ja nettiyhteys käytettävissäsi. Käyttäessäsi lehtiä kuunnellessasi kuulokkeita, et häiritse kuuntelullasi muita.

Sanomalehtiä on mahdollisuus tilata samoin daisy-levykkeenä, eli äänilehtenä, kuten Airut lehteäkin. Itselleni tulee Näkökanttikooste daisy-levykkeenä. Siinä on paikallisen lehden eli Forssan Lehden lisäksi viisi muuta sanomalehteä, sekä tuo Näkökantti osio, josta levyke on saanut nimensäkin. Siinä on käsitykseni mukaan kooste monesta eri lehdestä, mutta pääosin Näkökantissa on luettuna Hämeen Sanomat. Nykyään Näkökantti luetaan Tampereella eli tämän alueen alueyhdistyksessä.
Kuvateksti: Senni Hirvonen kuntosalilla. Kuvaaja: Mikko Kytösaho
Lähde:Näkökövammaistenliitto/Airut-lehti)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti