sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

ZOOMTEXTISTÄ JA NVDA:STANäkövammaisille on saatavissa monia erilaisia apuneuvoja tietokoneille. Itselläni on käytössä Zoomtext-suurrennusohjelma, jolla saa suurennettua näytön moninkertaiseksi. Käyttämässäni Zoomtextissä, sillä se on jo muutaman vuoden ikäinen, tuo suurennus on jopa 36 kertainen. Tosin sitä suurennusluokkaa käytettäessä, ei kuvaruudulta paljoakaan sitten näe. Itselläni nyt käytössä 2,5 kertainen suurennus. Mahdollisuutena on ohjelmassa mm. värien vaihto. Tuota en ole kokeillut, mutta varmaankin valkoista mustalla pohjalla, tavallisen mustaa valkoisella tekstin asemasta. Ohjelmassa on lisäksi suurennuslasi, joka suurentaa halutun kohteen kuvaruudulta suuremmaksi. Lisäksi käytössä myös kohdistin. Ohjelmassa on kaiketi olemassa myös jonkintasoinen puheohjelma, mutta se ei ilmeisesti toimi kovinkaan hyvin. Itselläni tuo ominaisuutta ei ole, vaan puhe eli ruudunlukuohjelmana käytän NVDA-ohjelmaa, joka on ilmeisesti ladattavissa netistä.
Minulla tuo ohjelma oli jo koneessa valmiina, sillä minulla on käytössä NKL:N tiedonhallintapalvelun kautta hankittu tietokone.

NVDA-ruudunlukuohjelma toimii mielestäni melko hyvin oli sitten kyseessä netti tai jokin tiedosto, esm Wordilla kirjoitetut tekstit ohjelma lukee hyvin, samoin netissäkin, mutta ainoana ongelmana lienee ohjelman kohdistaminen oikeaan kohtaan, silloin kun henkilö ei näe. Itselläni tuota ongelmaa ei onneksi vielä ole, vaan voin käyttää hiirtä ohjelman luvun aloituksen kohdistamiseen. Tällöin välilyöntinäppäin toimii tavallaan aloituksena nettiä selatessa.
Ohjelmaa voi käyttää myös itse koneessa olevien ohjelmien etsintään, jolloin hiirellä klikataan tyhjää kohtaa kuvaruudulla ja annetaan kirjain, jolla ohjelman nimi alkaa.

Tietokoneeseen on saatavissa ilmeisesti nykyisin myös lehden tai kirjan tekstiä suurentava laite.Normaalisti niitä heikkonäköinen pystyy lukemaan lukutelevision avulla. Lukutelevision heikoutena lienee kuienkin tilan tarve, sillä laite on melko isokokoinen. Siinä luettava kohta asetetaan lukutelevision ruudun alle, jolloin ilmeisesti kamera suurentaa tekstin halutun suuruiseksi. Tälläistä laitetta minulla ei vielä ole käytössä, vaan onneksi tulen vielä toimeen ilman sitä.
Kuvahaun tulos haulle lukutelevisio
Lähde:Schweizer
1 kommentti:

  1. Hei Sinikka! Minullakin on ZoomText, josta käytän yleisemmin 4x-7x -suurennoksia. Ihan ehdoton minulle on vaalea teksti tummalla taustalla; silmät väsyvät vähemmän. ZoomTextin puhetta käytän myös esim. Wordissa. Jos tarvin oikein "lörpöttelevää" puhetta, laitan NVDA:n päälle.

    VastaaPoista