tiistai 19. tammikuuta 2021

BREXIT VAIKUTTAA SOSIAALITURVAAN

 

Brexit vaikuttaa sosiaaliturvaan

Ison-Britannian ja EU:n välisen erosopimuksen siirtymäaika päättyy vuoden 2020 lopussa. Ennen siirtymäajan päättymistä Suomeen Isosta-Britanniasta muuttaneiden ja vastaavasti Isosta-Britanniaan Suomesta muuttaneiden sosiaaliturva säilyy pääsääntöisesti ennallaan myös siirtymäajan jälkeen.

Siirtymäajan jälkeen muuttavien sosiaaliturvaoikeudet riippuvat EU:n ja Ison-Britannian keskinäisistä sopimuksista. Sopimusneuvottelut ovat vielä kesken. Päivitämme ajankohtaista tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin aina kun uutta tietoa on saatavilla. Seuraa sivua www.kela.fi/brexit.

Suomeen tai Isoon-Britanniaan asumaan, työhön tai opiskelemaan ennen 1.1.2021

Tässä osiossa kerrotaan, miten brexit vaikuttaa sosiaaliturvaasi, jos olet muuttanut Isosta-Britanniasta Suomeen tai Suomesta Isoon-Britanniaan ennen 1.1.2021. 

Jos olet muuttanut Suomeen tai Isoon-Britanniaan ennen 1.1.2021, sinua koskevat pääsääntöisesti samat EU:n sosiaaliturvasäännökset kuin ennen brexitiä. Erosopimus turvaa sosiaaliturvaoikeutesi eliniäksi tai niin pitkäksi aikaa kuin olosuhteidesi perusteella erosopimus soveltuu. Erosopimus turvaa myös perheenjäsentesi sosiaaliturvaoikeuksia. 

Suomessa asuvien ja työskentelevien Ison-Britannian kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeus Kelan etuuksiin edellyttää laillista oleskelua Suomessa. Noudata Maahanmuuttoviraston (migri.fi) antamia ohjeita oleskeluoikeudesta ja sen hakemisen määräajoista.

Kela saa Maahanmuuttovirastolta (migri.fi) tiedon oleskeluoikeuksista. Tiedon kansalaisuudesta ja sen muutoksista Kela saa Digi- ja väestötietovirastolta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti