keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

BLOGGAAMISESTA


                                              
Blogitekstiin lisättävien lainausten eli sitaattien, sekä kuvien lainaamisessa, pätevät melko tiukat säännöt. Tässä blogissa kirjoittamissani blogiteksteissä en ole joutunut niin paljon miettimään noita sääntöjä, koska tämän blogin tarkoituksena on välittää ja antaa Teille näkövammaisille ihmisille ajantasaista tietoa asioista, joita pidän itse tärkeänä ja huomioon otettavina. Olen näissä blogiteksteissä pitänyt kuvien määrän minimissä, koska ne eivät ole näkövammaisten apuvälinein välttämättä kaikkien saavutettavissa, eli kuvat voivat estää näkövammaisen blogitekstin lukemista.


Oma ajatus asioista esiin


Mitä tulee tuohon ajatukseeni tarjota/kirjoittaa ajankohtaisista asioista, pitää kuitenkin huomioida, että kyseessä on vain minun oma ajatukseni siitä, mikä olisi ajankohtaista ja tärkeää. Joku muu voi pitää joitain muita asioita paljon tärkeämpinä. Tuohon asiaan, mitä henkilö pitää tärkeänä, vaikuttaa nimittäin niin toisen henkilön ikä, sukupuoli kuin myös se, mitä tietoa hän itse tällä hetkellä tarvitsee, tai minkä tiedon hän kokee olevan ajankohtaista.


Kohdeyhteisön huomioon ottaminen


Blogikirjoituksissani olenkin ottanut huomioon juuri kohde yhteisön eli näkövammaiset. Siksi Apua arkeen-blogeissani ei ole paljon kuvia, lainauksia olen käyttänyt vain vähän, eli tekstit perustuvat suurelta osin juuri siihen miten minä Sinikka ajattelen ja koen kyseessä olevat asiat.


Kuvien lainaus


Kopioidessani jonkin kuvan jostakin sivustolta, olen aina pyrkinyt laittamaan näkyville kenen kuva tai tekstin osa on kyseessä. Nyt tutustuessani bloggaamisen moraaliin/sääntöihin eli etikkaan, voi olla, että olen kuitenkin varovaisuudestani huolimatta tehnyt osin väärin, koska en ole lähtenyt keneltäkään netissä julkaisseelta kysymään, saanko lainata hänen nettiin laittamaansa kuvaa. Tämä kuvien lainaus onkin varmasti se bloggaamisen vaikein asia. Valokuvien kohdalla asia on varmaankin vieläkin vaikeammin määriteltävissä. Valokuvaus yleisellä paikalla, kun on sallittua, mutta se voiko ottamaansa kuvaa sittenkään käyttää vapaasti omassa blogissaan, onkin sitten harkinnan varainen asia. Siis, vaikka kyseessä on oma, itse kameralla otettu, eikä keneltäkään lainattu, sen liittäminen omaan blogitekstiinsä, voi kuitenkin olla väärin. Väärin, koska se voi jollakin tavalla vahingoittaa kuvassa olevien henkilöiden identiteettiä, ja heidän itsemääräämisoikeuttaan asioistaan. Toisaalta se voi tuoda henkilötä esiin myös asioita, joita hän ei halua muiden tietävän, eli esm. sen, missä hänellä on tapana käydä ja keiden kanssa.


Tekstin lainaus


Lainatessani jonkun toisen henkilön kirjoittamaa tekstiä, olen pyrkinyt jättämään tuon lainaamisen minimiin, mutta silloin kun kyseessä on jokin lakiin tai asetukseen perustuva asia lainaukset voivat olla pitkiäkin. Nimittäin jos pyrkii taas liikaa lyhentämään tuollaista lainausta, voi kirjoituksesta saada harhaanjohtavan tai jopa virheellisen kuvan. Tällöin blogini ei vastaa lainkaan tarkoitustaan.


Blogin väärinymmärrys


Voi kylläkin olla, että blogi voidaan silti käsittää väärin, tai se halutaankin ymmärtää toisin, kuin mitä itse kirjoittaja on ajatellut. Tämä johtuu siitä, että tekstit perustuvat, tai niiden ainakin pitäisi perustua suurelta osin kirjoittajan omiin ajatuksiin, ja siihen miten kirjoittaja kokee asiat. Kuten jo aiemmin mainitsin, me kaikki emme välttämättä ajattele asioista samalla tavalla. Toki kyseeseen voi tulla sekin, että jos kirjoittava henkilö, olkoon hän sitten kuka tahansa, koetaan jotenkin vastenmieliseksi, tai väärin ajattelevaksi, niin hänen kirjoituksensa samaistetaan häneen itseensä. Siksi olenkin itse pyrkinyt kirjoittamaan anonyymisti, eli en ole laittanut blogiini omaa kuvaani, enkä ole antanut henkilökohtaisia tietoja itsestäni, kuten sähköpostiosoitetta.

Tähän loppuun ajatukseni ja kuva siitä, että toivon meidän kaikkien kuitenkin ajattelevan yhteisistä asioistamme yhtä kauniisti kuin oheisen kuvan auringonnousu. Liitän kuvan tähän blogini loppuun, jotta sellaiset jotka käyttävät jotain apuvälinettä, jolla kuva ei ole saavutettavissa, pystyvät lukemaan kuitenkin tekstini ongelmitta. Näin olen liittänyt kuvat kaikkiin Apua arkeen blogini teksteissä, eli aina blogitekstini loppuun.


Auringonnousu, Herdecke, Morgenrot
Kuvalähde:Pixabay

                    
                                                                               


4 kommenttia:

 1. Kokeillaan saanko kommentin lisättyä! Eli klikkaa kohtaa ei kommentteja ja kirjoita kommenttisi siihen alapuolelle.

  VastaaPoista
 2. Kommentointi onnistuu kirjautuneena, anonyymina ei.

  VastaaPoista
 3. Nyt apua arkeen blogissani on vaihdettu asetukset niin, että pitäisi päästä lähettämään kommentin ilman kirjautumista.

  VastaaPoista
 4. Niinpäs näkyykin nyt Nimetön-vaihtoehto myös tuolla listassa! Lähetän tämän silti ihan omalla nimellä! :)

  VastaaPoista