torstai 3. maaliskuuta 2016

VAMMAISEN PYSÄKÖINTILUPA

Vammaisen pysäköintiluvan haku siirtyi vuoden 2016 alusta Trafille. Pysäköintilupa hakemukset jätetään Ajovarman toimipisteeseen. Vammasien pysäköintilupa maksaa 25 euroa. Itse lupa on muuttunut niin ettei luvan kääntöpuolella ole enää valokuvaa henkilöstä, jolle se on myönnetty.
Lupa oikeuttaa osin poikkeamaan pysäköintirajoituksista, mutta ei anna silti vapaita käsiä pysäköintiin.
Nyrkkisääntö on helppo muistaa : Kaikki tieliikennelain erityiset pysäköintikiellot koskevat myös autoilijaa, jolle on myönnetty vammaisen pysäköintilupa.

Tieliikennelain 28 b §:n mukaan luvalla saa pysäköidä ilmaiseksi maksullisille paikoille, pysäköintialueella mahdollista aikarajoitusta pidemmäksi ajaksi, sekä alueella, missä pysäköinti on kielletty liikennemerkillä. Myös parkkialueiden invapaikat ovat luvan turvin käytössä.

Laki ei vapauta luvalla pysäköivää lain 27 §:n rajoituksista. Pysäköinti on siten kielletty jalkakäytävällä, suojatiellä, alikulkukäytävässä tai tunnelissa. Jalkakäytäville pysäköidyt autot vaikeuttavat eniten juuri vammaisten itsensä liikkumista.

Vammaisen pysäköintiluvan turvin autoa ei saa jättää 30 metriä lähemmäksi rautatien tasoristeystä, kiinteistölle johtavan ajotien kohdalle tai siten, että tie tukkeutuu.

Lupa ei myöskään oikeuta pysäköimään merkityn pysäköintipaikan viereen, siten, että ajoneuvo jää edes osittain merkityn paikan ulkopuolelle, tai yksityisalueella ilman kiinteistön omistajan tai haltijan  lupaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti