lauantai 19. maaliskuuta 2016

SAAVUTETTAVUUTTA YLI 125 VUOTTA - CELIA

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1890 kokoontui senaattorin tyttären, Cely Mechelinin, luokse joukko naisia perustamaan yhdistystä, joka sai nimekseen Föreningen Böcker åt den blinda - Yhdistys Kirjoja Sokeille.Pistelukutaitoisia näkövammaisia oli tuolloin vähän, eikä heillä ollut varaa hankkia kirjoja.

Ensimmäisinä toimintavuosina yhdistyksen jäsenet jäljensivät kirjoja pistekirjoitukselle, niin että vuonna 1895 pistekirjaniteitä oli jo lainattavissa  37 kappaletta.

Maaseutulainaajille pistekirjoja toimitettiin rautateitse. Vuonna 1938 kirjaston 218 lainaajasta 56 oli muualta kuin Helsingistä.
Siirtyminen valtion omistukseen vuonna 1978 merkitsi kirjastolle resulssien lisäystä ja siirtymista yhteiskunnallisen päätöksenteon piiriin. Kirjaston valtiollistamisen yhteydessä Sokeain kirja ja ääninauha ry:stä muodostui näkövammaisten kirjaston tuotanto-osastosta ja oppikirjaosastosta. Kirjaston palveluiden piiriin tulivat muutkin lukemisesteiset, kuten henkilöt joilla oli lukemisvaikeuksia, kehitysvammaiset, afaatikot ja lihastautia sairastavat. 
Tuolloin kirjoja lainattiin pistekirjojen lisäksi klakunauhakirjoina, joita voi kuunnella nauhureissa. Myöhemmin siirryttäessä nauhureista kasettisoittimiin kasetit korvasivat nuo nauhakirjat. Ne kuten jo klakunauhakirjat täytyi palauttaa tietyn ajan kuluttua takaisin kirjastoon, josta ne matkasivat seuraavalle lainaajalle.

Suuri harppaus oli daisy-levyjen kehittäminen 2000-luvun alussa. Vuonna 2006 alkoi daisylevyjen lainaus, ja samalla siirtyminen aikaan, jolloin noita levykirjoja ei tarvinnut enää palauttaa kirjastoon.
Nykyisin daisylevykirjoja on monenlaisia, kuten sellaisiakia joita luetaan tietokoneessa erillisellä toisto-ohjelmilla, jolloin myös teksti on näkyvissä heikkonäköisille. Koko ajan on kuitenkin ollut saatavilla lainattavaksi myös kirjoja pistekirjavihkoina.

Nykyisin Celian kirjoja on myös ladattavissa omiin kuuntelulaitteisiin, kuten Pockettiin. Mahdollisuus on myös kuunnella kirjoja myös suoratoistona Celian kirjaston sivulta, tai Pratsam kuunteluohjelmalla, johon latautuu valmiiksi henkilön oman makunsa mukaan valitsemat kuukauden kirjat.
Nykyisin lainattavien kirjojen määrä on tosi valtava lastenkirjoista dekkareihin, runoihin  ja kaunokirjallisuuteen, tieto- ja oppikirjoja unohtamatta. Oppikirjat saat Opparista, ja ne ovat maksullisia, muista daisykirjoista poiketen.
(Lähteenä olen käyttänyt osin Tuula Vuolle-Selki Saavutettavaa kirjallisuutta 125 vuotta)


1 kommentti:

  1. Blogissani kirjoitin nauhureista, joilla noita kirjoja aluksi kuunneltiin. Oikea nimitys on kaiketi magnetofoni eli mankka.

    VastaaPoista