torstai 3. maaliskuuta 2016

PUHUVIA LAITTEITA ARJEN AVUKSI

Olethan tietoinen, että nykyisin on saatavissa kaikenlaisia näkövammaisen arkea helpottavia laitteita, jotka puhuvat,  ja näin ilmoittavat tarvitsemasi tiedot. Ei siis enää näytön tihrustamista suurennuslasilla tai ilman. Ainakin meikäläinen kokee moisen asian arkea haittaavaksi.
Näkövammaisille on saatavilla ainakin puhuvia vaakoja ja puhuvia verenpainemitareita. Näitä kahtahan NKL ja Sokeain ystävät ry tarjosi näkövammaisille ilmaiseksi saataviksi alueyhdistysten kautta. 
Nykyään kyseisiä laitteita on ollut ostettavissa mm. Aviriksesta ja Lidlistä.
Lisäksi saatavana on mm. verensokerimittareita.
Myös erilaiset suurennuslasit, osa valolla varustettuna, helpottavat näkövammaisen arkea. Suurennuslaseja voit tiedustella keskussairaaloiden kuntoutusohjaajilta. Heiltä saat suurennuslaseja käyttöösi ilmaiseksi. Tietenkin niitä voi myös itse ostaa esm. Aviriksesta.
Yksi arkea helpottava laite on lukutelevisio. Sen kautta voit katsella tekstejä aika isollakin suurennuksella.
Oma lisänsä apuvälineisiin ovat tietokoneeseen liitettävät ruudunsuurennus- ja ruudunlukuohjelmat, joita voi saada myös käyttöönsä ns. lääkinnällisenä kuntoutuksena kuntoutusohjaajilta. Lisäksi nykyisin tietokoneelle on ladattavissa ilmainen NVDA-ruudunlukuohjelma. Itselläni on käytössä juuri tuo ilmainen NVDA, sekä Zoomtext ruudunsuurennusohjelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti